Tuesday, 13 March 2018

Myrkylliset ystävät

(the text has been previously published in English)
Käännetty suomeksi pyynnöstä!


Jokin aika sitten kirjoitin siitä, kuinka ystävät ovat perhe, jonka voit valita. Mutta mitä tehdä kun ystävyys ottaa väärän suunnan ja ystävyydestä ei ole 'hyötyä' sinulle, vaan saa sinut voimaan huonosti? Mitä jos kohtaat samaa myös perheesi kohdalta? Jos olet kasvanut toksisessa ympäristössä, saattaa toksisuus tuntua normaalilta. Distanssin ottaminen pitkäaikaisista ystävistä voi olla yhtä hankalaa, kuin distanssin ottaminen "oikeista" perheenjäsenistä, vaikka tosiaan voit valita ystäväsi, mutta perhettäsi et. Internet on täynnä enemmän ja vähemmän tieteellisiä artikkeleita koskien sitä kuinka kannattaisi jättää ihmiset, jotka ovat toksisia sinulle. Tämä on ymmärrettävästi helpommin sanottu kuin tehty. Välien katkaiseminen tai distanssin ottaminen ystäviin tai perheeseen ei ole koskaan helppoa. Artikkelit, jotka luin tätä postausta varten listaa lukuisia varomerkkejä ja merkkejä, jotka voivat viitata siihen, että ystäväsi tai perheenjäsenesi on toksinen. (Palaan toksiseen perheeseen myöhemmin.)

Kritisointi, vähättely, negatiivisuus

 • Et tee mitään oikein, saat jatkuvasti ohjeita ja kritiikkiä, joka ei auta vaan saa sinut tuntemaan itsesi pieneksi ja nolostuneeksi. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, mutta me kaikki astumme myös muille alueille, jossa olemme ihan tarpeeksi hyviä. Esimerkiksi ruoanlaitto, piirtäminen, meikkaaminen, kirjoittaminen, leipominen jne... iso osa meistä tekee asiat toisella tavalla kuin toiset, mutta miksi ystävän pitäisi kritisoida? Mikä on vikana siinä, jos vaikka kokkaa eri tavalla. Mikä pointti on kritioisoida toisen kykyä tai tapaa piirtää, kirjoittaa tai meikata? Mitä saavutat sillä, että kritisoit toisia siksi, että heidän osaamistasonsa on eri tasolla kuin omasi, muuta kuin saamalla ystävällesi pahan mielen? Pscyhology Todayssa luki: "Rehellisyys on tärkeää jokaisessa suhteessa. Mutta mitä on tapahtunut ystävällisyydelle? Miksi brutaali totuus on jotain tavoittelemisen arvoista?".
 • Toksiset ystävät eivät välttämättä usko sinun kykyihisi ja vähättelevät saavutuksiasi. Voit itse olla ylpeä siitä kuinka pitkälle olet päässyt elämässä esimerkiksi työelämässä tai missä tahansa missä itse koet onnistuneesi tai saavuttaneesi jotain mistä olet ylpeä (tai vaikka omassa tapauksessani työskentelemällä kolmiovuorotyössä kokoaikaisesti, opiskelemalla samalla yliopistossa ja näiden lisäksi yritän pitää yllä sosiaalista elämää, omaa aikaa sekä blogiani). Sen sijaan, että ystäväsi kannustaisi sinua tai olisi ylpeä/onnellinen puolestasi, hän saattaa vähätellä saavutuksiasi tai olla huomioimatta niitä lainkaan,. 
 • Joillain toksisilla ihmisillä ei ole ikinä mitään positiivista sanottavaa. Ideasi ja saavutukseksi tai yrityksesi saavuttaa jotain, vain tuottavat negatiivisia mielipiteitä heiltä. Debbie Downers. 
Kateus ja tyytymättömyys

 • Vähättely ja kannustamattomuus voivat myös johtua kateudesta tai mustasukkaisuudesta. Kun menestyt työelämässä, suhteissa tai muilla elämän alueilla, toksinen ystävä voi olla katkera, koska hänellä ei ole samanlaista menestystä yhdellä tai useammalla osa-alueella, joilla itse taas olet menestynyt. Tämän takia hän ei ole onnellinen puolestasi eikä hän kannusta sinua. Voit jopa kohdata arvostelua vähättelyn ja kannustamattomuuden lisäksi. 
 • Toiset ovat aina tyytymättömiä, valittavia ja piehtaroivat ikuisessa kurjuudessa. He voivat vaikuttaa onnellisuuteesi ja menestykseesi valittamalla siitä kuinka he eivät ole yhtä menestyneitä tai kuinka heillä ei ole asioita, joita sinulla on. Jälleen palaamme siihen, että toksinen ystävä ei kannusta ja he myös usein kääntävät asiat itseensä, eivätkä ole onnellisia puolestasi.
Empatian puute

 • Toksiset ystävät ei tunne tuskaasi. Tai he eivät ymmärrä, eivät voi samaistua tai eivät ole kiinnostuneita sinua painavista asioista. Huolimatta siitä mistä kipusi johtuu: kuolemasta, masennuksesta, suhdeongelmista tai ihan vaan siitä että maailma tuntuu lyttäävän sinua maahan, pahimmillaan he voivat sanoa "ryhdistäydy" tai "ota itseäsi niskasta kiinni". Empatian puute on yhteydessä kiusaamiseen. Esimerkiksi jotkut voivat käyttää tunteitasi tai tuntemuksiasi, kun kerrot sinua painavista asioista ja hyökätä sinua vastaan näitä hyväksi käyttäen, tämä voi myös aiheuttaa psykologista vahinkoa. Kenenkään henkistä kipua ja surua ei voi verrata toisten kipuun ja suruun, ei kenenkään pitäisi tuntea omaa oloaan huonoksi sen takia. 
Vapaamatkustaminen

 • Toksiset ystävät voivat käyttää hyväkseen kiltteyttäsi ja anteliaisuuttasi, mutta eivät itse anna mitään vastineeksi, ikinä. Tätä tapahtuu esim. syömällä toisten ruoat, juomalla juomat tai jättämättä lainatut tavarat palauttamatta. Hyväksikäytön tavat ovat lukemattomat. Toksiset ystävät harvoin jakavat omistaan, mutta jos he jakavat tapahtuu se pitkin hampain ja muistuttaen lukemattomia kertoja, kuinka he jakoivat sitä, tätä ja toista kanssasi. He unohtavat, että olet jakanut omistasi heille useamman kerran (omasta tahdostasi tai muiden vaatimuksesta). Omalla kohdalla olen huomannut tämän alkoholin kohdalla. Minua taidetaan pitää jonkinlaisena juoppona (tervetuloa elämääni, niin et enää ihmettele), MUTTA hyvin usein isokin osa juomistani kelpaa muille. Henkilökohtaisesti tuntuu, että oletetaan minulla aina olevan ekstraa. 

Psychology Today tietää kertoa:
"Hyvät ystävyydet pidentävät elämää ja parantaa elämänlaatua. 10 vuotta kestänyt australialainen tutkimus selvitti, että osallistujat joilla oli kiinteä ja luotettava kaveriporukka elivät todennäköisesti 22% pidemmän elämän, kuin ihmiset joilla ei samanlaista verkostoa ollut. Valitettavsti, huonolla ystävällä voi olla päinvastainen vaikutus, mikä altistaa helpommin stressiperäisille reaktioille kropassa –korkea verenpaine, ärtynyt paksusuoli, alentunut immuniteetti, korkeampi verensokeri, masennus, ahdistus jne jne jne...

Olenme kaikkia 'viallisia ihmisiä', myönsimme me viallisuutemme tai emme. Meidän pitäisi kasvaa yhdessä ystäviemme kanssa ja ymmärtää, että elämä on kasvamista ja haasteita. Saatamme kasvaa ja kohdata haasteita eri aikoina, mutta koska voit valita ystäväsi, oikeat ystäväsi kannustavat sinua, vaikka he eivät olisi aina samaa mieltä tai aina kiinnostunut samoista asioista kuin sinä olet. Ystävyys on myötätuntoa, kannustusta, naurua ja kunnioitusta.

En missään nimessä halua antaa kuvaa, että olisin täydellinen ja ettei minussa olisi toksisia piirteitä. Todennäköisesti jokainen meistä kantaa toksisuuden piirteitä ja se riippuu toisista ja itsestämme, kuinka piirteemme nähdään. Mutta on yksi asia mitä en pysty itse millään ymmärtämään, ystävät jotka eivät kannusta/tue toisiaan. Kysymys toksisille ihmisille: Miksi toisten menestys, onnellisuus ja pyrkimykset ovat niin vaikea hyväksyä ja olla aidosti ylpeä ystävästään ja olla onnellinen toisen puolesta? Mitä tuen antaminen ystävälle vie pois sinulta? Se mitä he tekevät, tai mihin pyrkivät ei ehkä ole sinun kiinnostuksen alueellasi tai vaikka olisikin, niin mikä tekee toisen kannustamisesta niin vaikeaa? Olemmeko me kaikki vain yksinkertaisesti itsekkäitä, vai onko nykyaika tehnyt meistä itsekkäitä ja tylyjä?

En myöskään missään nimessä ole sanomassa, että nyt jätätte kaikki ystävänne, jotka osoittavat jonkin asteista toksisuutta. Mutta joskus etäisyyden ottaminen ja tauon pitäminen on paikallaan ja se voi tehdä hyvää ystävyydelle. Mutta joskus välien katkaiseminen on ainoa terve vaihtoehto, joskus toksiset ystävät jopa tekevät sen puolestasi.

Kertokaa ihmeessä kokemuksianne ja ajatuksianne postauksesta!

3 comments:

 1. Hyvä kirjoitus. Valitettavan monilla ihmisillä on tapana koettaa saada oma elämä näyttämään paremmalta lannistamalla muita.
  Itse tein muutamia vuosia sitten, avioeron yhteydessä eräänlaisen välitilinpäätöksen elämässäni. Lakkasin olemasta yhteydessä niihin ihmisiin, jotka toistuvasti saivat oloni tuntumaan huonolta.

  http://isivuosi.blogspot.com/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fiksu päätös! Itse olen myös tehnyt samaa, miksi pilata oma elämänsä ihmisillä, jotka vain lannistavat! Vaikka se ei helppoa aina ole.

   Delete
 2. Todella hyvä kirjoitus! Antaa varmasti ajattelemisen aihetta itse kullekin :)

  ReplyDelete